STŘEDNÍ ČECHY – O prestižní značku Potravinářský výrobek Středočeského kraje letos usilovalo 15 středočeských výrobců s celkem 73 potravinářskými produkty. Vyhlášení výsledků soutěže proběhne 21. 3. 2020 na Výstavišti v Lysé nad Labem.
„Letos se u výrobců mírně zvýšil zájem oproti loňskému roku. Regionální potraviny získávají čím dál větší oblibu u spotřebitelů, a ty středočeské chutnají skutečně výborně. Vybrat mezi nimi je často velmi složité,“ konstatovala hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.
„Do soutěže se zapojilo mnoho kvalitních, chuťově zajímavých a originálních výrobků. Skutečně jsme to v porotě neměli jednoduché, bylo těžké vybrat výrobky, které mají nebo nemají dostat ocenění,“ potvrdil jeden z porotců, radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler.
Soutěž letos probíhá v 7 kategoriích:
- mlýnské a pekárenské výrobky,
- mléko a mléčné výrobky,
- lahůdky a cukrářské výrobky,
- alkoholické nápoje, víno (kromě piva),
- masné výrobky,
- med a výrobky ze včelího medu,
- ostatní potravinářské výrobky a pivo.
Vítězové budou mít právo uvádět na svých výrobcích prestižní logo Potravinářský výrobek Středočeského kraje. „Smyslem této už tradiční soutěže je podpora zejména malých a středních potravinářských výrobců,“ zdůraznila hejtmanka. Potravinářský výrobek Středočeského kraje se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. „Především se jedná o produkt vyrobený ve Středočeském kraji, což je základní podmínka soutěže. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, může se tedy jednat například i o krajové speciality,“ doplnil Martin Draxler.
Smyslové hodnocení přihlášených potravinářských výrobků se uskutečnilo v budově Krajského úřadu 14. ledna od 9 hodin. V hodnotitelské komisi zasedli radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler, zástupci Krajského úřadu SK, Krajské veterinární správy, Krajské hygienické